15 vastgoedfotografie tips om een woning nog beter vast te leggen

Vastgoedfotografie voor ESTATEC - Juf van Kempenstraat in Hoofddorp

Een woning of ander onroerend goed fotograferen is een vak apart. Voor vastgoedfotografie moet je aan veel onderdelen denken om het gewenste resultaat te bereiken. Daarom hebben we in dit artikel al onze persoonlijke tips & tricks opgesomd die wij inzetten wanneer we een nieuwe woning gaan fotograferen.

1. Loop eerst een ronde door de woning

Voordat je een woning gaat fotograferen, is het verstandig om een ronde door de woning te lopen. Op deze manier krijg je een goede indruk van wat je op de foto gaat zetten en doe je inspiratie op voor bepaalde hoeken en details die je wilt fotograferen. Dit zorgt voor een fijne start, omdat je van tevoren meestal geen idee hebt hoe de woning eruitziet. Daarnaast vinden wij het ook altijd fijn om een checklist mee te nemen van de hoeveelheid foto’s die per ruimte nodig zijn. Zo weet je zeker dat je een duidelijk beeld voor de woningzoekenden schetst.

2. Schaf een fullframe camera aan

Bij de aankoop van een spiegelreflexcamera kies je tussen een body met een fullframe of een cropfactor sensor. Wat het verschil is? Een cropfactor sensor is kleiner dan die van een fullframe. Dit houdt in dat deze minder licht levert en daarom minder lichtgegevens verzamelt wanneer je een foto maakt. En de regel geldt juist: hoe meer licht, hoe meer opgeslagen informatie en hoe beter de kwaliteit van jouw foto’s. De conclusie? De grootte van de sensor is bepalend en daarom belangrijker dan de hoeveelheid megapixels. 

Wil je meer lezen over de verschillen tussen een camerabody met een fullframe en cropfactor sensor? Lees dan eens het artikel van Picture and Space.

3. Fotograaf met een statief

Niet alleen is een fullframe camera de beste keuze wanneer je vastgoed gaat fotograferen, ook een statief is essentieel om verschillende redenen. Ten eerste zorg je er met een statief voor dat alle lijnen recht staan, iets wat lastig haalbaar is wanneer je uit de losse hand fotografeert. Daarnaast werk je met gemiddeld langere sluitertijden, waardoor de camera goed stil moet staan. De kleinste beweging zorgt er anders al voor dat het beeld niet scherp genoeg is. En wanneer je gebruikt maakt van HDR-fotografie, is een statief sowieso een vereiste.

4. Gebruik HDR voor vastgoedfotografie

Om meteen op het laatste punt in te gaan: fotografeer zoveel mogelijk HDR. Met HDR maak je niet slechts één foto, maar een serie foto’s, gemiddeld zo’n drie tot vijf, waarbinnen iedere foto een andere belichting krijgt. Achteraf voeg je alle foto’s van eenzelfde serie samen tot één foto in Lightroom. Het voordeel hiervan is dat de foto eenzelfde belichting krijgt, waardoor onder- en overbelichte rechtgetrokken worden dankzij de juiste belichting van een van de andere foto’s.

5. Groothoeklens en portretlens

Voor vastgoedfotografie werken wij het liefst met twee soorten objectieven: een groothoeklens en een portretlens. Die eerste is natuurlijk de belangrijkste. Je wilt namelijk zoveel mogelijk van een ruimte op één foto laten zien. En dankzij een groothoeklens krijg je zelfs de kleinste ruimtes in beeld. Niet om iemand op het verkeerde been te zetten, maar omdat sommige ruimtes anders niet goed tot z’n recht komen. De groothoeklens die wij hiervoor het liefst gebruiken, is Canon EF 17-40mm f/4L USM.

Behalve foto’s met een groothoeklens is het ook altijd mooi om bepaalde details van een woning vast te leggen. Denk aan ornamenten, glas-in-lood ramen, deurklinken of kranen. Hiervoor werkt een portretlens uitstekend, zodat je een mooi scherpte-diepte effect creëert. De portretlens die wij hiervoor het liefst gebruiken, is Canon EF 50mm F/1.4 USM.

6. Denk goed na over de hoogte van de foto

Wat voor beeld wil je creëren? Fotografeer je vanaf ooghoogte, tafelhoogte of toch liever een lage heuphoogte? De hoogte van het beeld bepaald de sfeer van een foto. Daarbij komt kijken dat je niet té veel vloer of plafond wilt laten zien. Voor bijvoorbeeld een eetkamer is het mooi om vanuit een tafelhoogte te werken, waardoor je lange lijnen en dus een meer creatiever beeld creëert. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk met eenzelfde hoogte in een woning werkt, zodat het de kijker van de foto geen verwarring oplevert.

Tips voor betere vastgoedfotografie

7. Gebruik indien nodig een flitser voor vastgoedfotografie

 
De meningen zijn er nog weleens over verdeeld: een woning met of zonder flitser vastleggen? Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en dat is helemaal prima. Wanneer een woning veel raamwerk bevat, werken wij het liefst met al het aanwezige daglicht. Voor donkere ruimtes, zoals een toilet of hal, kan je altijd nog de flitser erbij pakken. Maar wees vooral niet bang om voor het gehele huis de flitser te gebruiken, ook wanneer er voldoende daglicht is

8. Zet je ISO waarden op 100

Niet zomaar is een statief voor vastgoedfotografie een vereiste. Als er namelijk iets is wat we niet op een foto willen, is het ruis. En deze is helaas snel aanwezig omdat je binnen al gauw met een ISO waarde van 800 of misschien zelfs 1600 werkt. Althans, wanneer je uit de losse hand fotografeert. Daarom is een woning of andere binnenruimte met een statief fotograferen ideaal, omdat je toch een ‘stilleven’ vastlegt. In combinatie met het diafragma en de lange sluitertijd gebruik je zonder enig probleem ISO 100.

9. Gebruik een diafragma van minstens F/9

De regel luidt: hoe lager het getal, hoe groter het diafragma en hoe kleiner de scherptediepte is. En dat is precies wat er voor vastgoedfotografie gewenst is. Als je één ruimte in zijn geheel op de foto moet zetten, is een kleine scherptediepte van belang. Je wilt bijvoorbeeld zowel de bank op de voorgrond en het televisiemeubel daarachter scherp in beeld krijgen. Eveneens al de muren en de vloer, en dan is een diafragma van F/9 tot F/11 perfect.

10. Zorg voor voldoende daglicht voor de foto’s

De mooiste foto’s creëer je met natuurlijk daglicht, vooral wanneer je de desbetreffende woning zonder flitser zult vastleggen. Laat daarom alle gordijnen open en doe rolgordijnen omhoog. Niet alleen heb je dan meer licht om mee te spelen, ook creëer je op deze manier meer diepte in de foto, omdat je vanuit binnen naar buiten kunt kijken. Zo heb je een voor- en achtergrond, wat een foto aantrekkelijker maakt om naar te kijken.

11. Fotografeer op de juiste tijd van de dag

Om voldoende daglicht voor de fotoshoot te hebben, moet je rekening houden met de zomer- en wintertijd. Wanneer het hartje winter is, is het niet verstandig om 4 uur ’s middags nog een woning vast te leggen. Door de schemering en de avond die nadert, werk je onder tijdsdruk en moet je continu de instellingen op je camera aanpassen. Gun jezelf daarom die ademruimte en plan de fotoshoot eerder op de dag in.

12. Fotografeer in RAW

Een ongeschreven regel onder de professionele fotografen, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: fotografeer altijd in RAW, en niet in JPEG. Waarom? Bij een RAW-bestand worden alle mogelijke gegevens opgeslagen en is de geschoten foto nog onbewerkt. Bij een JPG-bestand bewerkt jouw camera al een deel en wordt de overige informatie verwijderd. Dit betekent dat er minder nabewerking mogelijk is, terwijl dit bij een RAW-bestand wél het geval is. Dit betekent ook dat een RAW-bestand veel groter is, wat nodig is voor onder meer print.

13. Zorg ervoor dat een woning fotoklaar is

Je kan de beste camera-apparatuur hebben en de camera op de juiste manier ingesteld hebben, voor het beste plaatje moet een woning er tiptop uitzien. Dit betekent een mooie styling, geen persoonlijke spullen, huisdieren of rommel in beeld. Daartegenover zorgt een kleurrijke bos bloemen of gevulde fruitschaal voor extra kleur in beeld en een huiselijkere sfeer. Dit laatste kan je nog meer versterken door middel van kaarsen, kussens met print op de bank en een schilderij of poster aan de muur. Inderdaad, er komt best wat komen om een woning fotoklaar te maken, maar dan heb je ook wat. 

Geen idee waaraan jullie allemaal moet denken? Bekijk dan eens deze checklist voor een fotoklare woning van Bonstaete.

14. Creëer nog rechtere lijnen in de nabewerking in Lightroom

Doordat je met een statief werkt en tijdens het fotograferen zoveel mogelijk met rechte lijnen fotografeert, oogt iedere foto over het algemeen al netjes. Toch kan het in de nabewerking fijn zijn om bepaalde lijnen nog net wat rechter te zetten. Op het eerste oog valt het misschien niet op, maar wanneer je deze functie eenmaal toepast, kan je niet meer zonder. Dit doe je in Lightroom met de automatische functie Upright onder het kopje Transformeren. Vergeet verder ook niet je lenscorrectie in te schakelen om de aanwezige vervorming en vignette gemakkelijk te corrigeren.

15. Filters creëren voor een snelle nabewerking

Wie houdt er nu niet van efficiënt fotograferen én nabewerken? Wanneer je daarom al wat langer woningen fotografeert, zal je ontdekken dat je over het algemeen met eenzelfde instellingen werkt. Daarom is het ideaal om al deze instellingen als een filter op te slaan, zodat je deze in één keer over al je foto’s kunt plaatsen. Hier en daar er zijn dan nog wat extra nabewerkingen nodig, maar uiteindelijk zal het je veel tijdswinst opleveren.

Succes met fotograferen! Hopelijk helpen bovenstaande vastgoedfotografie tips om het maximale uit de woningen te halen die je gaat fotograferen.  Mocht je hulp nodig hebben, kunnen wij van MN Vastgoedcommunicatie je uiteraard bijstaan!